Chronische pijn, beperkingen en Psychosomatische klachten


Zelf heb ik al vanaf mijn puberteit chronische pijn door o.a. een aantal reumatische aandoeningen, ik heb vele wegen bewandeld om de pijn te verlichten totdat ik bij Yoga terecht kwam; dit helpt mij echt, enerzijds om ermee om te gaan, maar anderzijds ook om de pijn te verlichten.

Veel mensen stoppen met bewegen als ze pijn voelen of bewegen wel, maar over hun grenzen heen.
Het is zo belangrijk te blijven bewegen, maar wel binnen je grenzen. Door beweging wordt de bloedsomloop gestimuleerd en afvoerstoffen afgevoerd (die bij pijn extra worden aangemaakt en opgeslagen worden in het lichaam).

In mijn (personal) sessies kijk ik naar dat wat je wel kunt i.p.v. dat wat je niet kunt, leer je bewegen binnen je grenzen en leer je omgaan met de pijn en beperkingen.

Ook wordt er veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen als dekens, bolsters en kussens om ervoor te zorgen dat een houding comfortabel is.
De houdingen worden indien nodig ook vertaald naar de stoel.

Tijdens de les doen we zachte ontspannende, maar ook versterkende oefeningen en diverse adem- en bewustzijnsoefeningen, en ook meditatie komt aan bod.


Er is 1 groepsles Yoga Therapie; op maandagochtend waar mensen met pijnklachten, beperkingen en kanker aan deelnemen, van 12.00-13.00 uur.
Iedereen is welkom in deze groepsles, ongeacht klachten, je moet helaas wel een trap op kunnen en kunnen liggen op de grond om mee te kunnen doen aan de Yoga Nidra, eventueel kan deze ook zittend op een stoel uitgevoerd worden.


Enkele voordelen/resultaten van yoga bij chronische pijn, beperkingen en/of psychosomatische klachten:

🌸 Bewustzijn lichaam en adem (en pijn)
🌸 Zorgt voor een betere ademhaling
🌸 Leren grenzen voelen en bewaken
🌸 Herkennen signalen als stress en vermoeidheid
🌸 Je zit “lekkerder in je vel”
🌸 Levert minder lichamelijke klachten op
🌸 Soepel en sterk maken van de spieren en gewrichten
🌸 Verbetering van de slaap
🌸 Moment voor jezelf, in het hier en nu
🌸 Geeft ontspanning en mentale rust


Fibromyalgie

Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar yoga en pijnverlichting bij fibromyalgie en de resultaten waren zeer goed, onderstaand mijn scriptierapport.